Welkom in onze GeoBIM blogwereld! Wie weet zit je al heel diep in BIM, of in Geo, maar misschien ook niet. Daarom nemen we je even mee in de GeoBIM wereld en waarom we denken dat ons vak en kennis nuttig is voor iedereen die iets op, in, tussen, boven of onder onze dagelijkse omgeving, onze reality, bouwt of beheert.
BIMmers – jullie zijn dagelijks bezig met het ontwerpen van gebouwen, wegen, riolering, bruggen, desnoods transformatorstations, 5G antennemasten. Tot dusver was jullie vak beperkt tot een klein gebied – dat van je project. Maar meer en meer zie je de waarde van data uit de omgeving van je project – al is het maar om te weten wat aanrijroutes of opslag zijn. Maar waarschijnlijk heb je ook een groeiende vraag van je opdrachtgever om je projectdata op te leveren in geografische coördinaten – tenslotte staat alles ergens op of onder het aardoppervlak. Geo sluipt langzamerhand je vak in.
Courtesy Floriade Gemeente Almere
GISsers, of Geomensen, of asset managers – core business is voor jullie het beheer van objecten die ‘zich overal in het areaal of voorzieningengebied bevinden’. Heel lang konden jullie dat beheer met GIS software doen, dat is nog wel zo, maar je realiseert je dat er steeds meer 3D data beschikbaar komt waar je goed gebruik van kan maken in je operationele processen. Maar wat voor data is er dan en wat mag je eigenlijk aan BIM data vragen in jouw discipline? Langzaam wil je toch wel iets meer van BIM weten.
Maar wat is nou GeoBIM?
Om te weten wat GeoBIM is, kun je bijna niet om wat geschiedenis heen, of althans dat is wel aardig om over te lezen. Maar daar ga ik wat dieper op in in een andere blog. Voor nu maar even de tekst van onze eigen website – je kan bij wijze van spreken even naar links klikken, maar voor het gemak: Geoinformatiesystemen of ook wel GIS bestaat al sinds de jaren 80 voor het digitaal vastleggen van allerlei aan het aardoppervlak gerelateerde thema's. CAD bestaat ook al tijden ten behoeve van design. Het BIM concept is er sinds de UK in 2007 de BS1192 definieerde. GIS en BIM kennen beide grafische software als basis en hebben eigen standaarden voor informatie uitwisseling. Zowel technisch als ook organisatorisch en procesmatig.
Dat gedachtengoed is tamelijk gemeengoed geworden, al is 'BIM' zoveel meer dan een 3D Revit model. Dat weten de echte BIMmers, maar niet iedereen. Wat BIM moet zijn, is mooi in beeld gebracht door Arcadis, in het onderstaande plaatje zie je dat 'cultuur' een fundament is en dat we elkaar moeten helpen in het verder komen in de 'maturity' van BIM.
Terug naar Geo+BIM. De ontwikkeling van Geo en BIM heeft initieel vooral parallel plaats gevonden. Dit zowel vanuit het oogpunt van informatiegebruik, als ook omdat BIM zich initieel met name op het ontwerp- en realisatietraject van bouwwerken richtte en Geo in die omgeving meer op het beheer. Dit heeft geleid tot twee werelden die elkaar niet zomaar begrijpen. Dat kost natuurlijk tijd en geld. De werelden groeien echter naar elkaar toe, door het delen van kennis en uiteraard betere softwaretechnologie.
GeoBIM is de term die de twee werelden met elkaar verbindt. Maar die ook BIMmers bewust probeert te maken dat ze voordeel hebben van Geodata in hun proces. En de GIS mensen leert de BIM-drempel over te stappen. Procesmatig, organisatorisch. Tenslotte natuurlijk ook welke technieken je er bij kunt gebruiken.
Courtesy Geospatial World
Er zijn inmiddels al veel voorbeelden die we je kunnen laten zien. Maar dat komt uiteraard aan de orde in deze serie blogs.
Courtesy EsriNL SpotInfo